فن بيان در سخنراني به معنا و مفهوم مجموعه اي از مهارت هاي کلامي و قواعد و تکنيک هايي است که در هنگام صحبت کردن از آنها استفاده مي کنيم تا بتوانيم بيان عالي و گيرايي داشته باشيم که مخاطب خود را جذب کنيم. برخي از اين تکنيک ها شامل: استفاده از کلمات معنادار و پرکاربرد، تأکيدها، تغيير تن صدا در هنگام ادا کردن جملات و کلمات و عدم يکنواختي آن، متناسب بودن سرعت در صحبت کردن، سکوت ها و درنگ ها و همچنين داشتن صدايي رسا و خوب براي ادا کردن آنها.


فن بيان و سخنوري:


به دو دليل توانايي و مهارت فن بيان در سخنراني در ما پايين مي آيد:



  • بازدارنده هاي دروني

  • کامل نبودن دايره ي لغت در ذهنمان


انسان هايي که از کودکي در خانواده هايي متولد و بزرگ شده اند که در آن خانواده بيان احساسات بين اعضاي آن رد و بدل نمي شده و افراد آن خانواده به سختي و با ندانستن مهارت ارتباط موثر با يکديگر ارتباط برقرار مي کردند، اين کودکان در بزرگسالي نيز مشکلات بين فردي خواهند داشت. آنها طريقه ي ابراز احساسات را نديده اند، ياد نگرفته اند و بلد نيستند و به شدت احساساتشان را کنترل و سرکوب مي کنند. براي رفع اين مشکل بايد فرد مهارت ابراز و بازگويي احساسات دروني اش را در حد معمول و در حد نيازش بياموزد.


بيان احساسات به جنسيت ارتباطي ندارد، بلکه چه زن، چه مرد، در صورت بروز احساساتشان نشان مي دهند که از سلامت رواني برخوردار هستند و احساساتشان را سرکوب نمي کنند.


همه ي افراد به دور خود حصاري به نام حريم شخصي ساخته اند. ضخامت اين ديوار در انسان هاي مختلف متفاوت است. در بعضي از افراد اين ديوار بسيار نازک و در بعضي ضخيم است. افرادي که ديوار حريم شخصي شان نازک است، راز هاي زيادي از زندگي شخصي خودشان را براي بقيه بازگو مي کنند. اين افراد به راحتي و بدون هيچ مشکلي احساساتشان را ابراز مي کنند و هيچگونه محدوديتي براي کنترل آنها در درونشان ندارند.



اما افرادي که ديوار حريم شخصي شان ضخيم است در برقراري ارتباط با ديگر افراد و ابراز احساسات شان با مشکل روبرو مي شوند. پس آموختن هنر فن بيان براي اين افراد کاملا ضروري است.


فن بيان چيست


مراحل آموزش فن بيان


1-علاقه و خواستن


کسي که عزمش را جزم کرده که بيان خويش را اصلاح کند در درجه اول بايد از صميم قلب بخواهد و همت کند و از آن گذشته به اين مهارت عشق و علاقه ي وافر داشته باشد.ديگر اينکه احساس نياز نمايد و با تمام وجود خواهان ترک عادات مزمن و ناپسند گذشته باشد.در پايان در راهي قدم مي گذارد صرف وقت نمايد و با ديد باز و شناخت کامل پا به عرصه بگذارد


اطمينان داشته باشيد کسي که بهبود فن بيان در دستور کارش قرار گيرد و همواره در اين انديشه باشد مطمئنا به هدفش مي رسد پيش از هر چيز مراحل طرح شده راه گشاي اين تحول است.


2-اميدوار بودن


تفکر مثبت حاصل نگرش به زيبايي ها است اينکه فردي را ملاحظه مي کنيم که پس از تمرين ئ ممارست و توجه و تفکر با ابزار پشتکار در بهبود بيان خويش فعاليت هاي موثر و تحسين برانگيزي دارد بايد باور داشته باشيم که در هر سن و سال و مرتبه اجتماعي که هستيم فراگيري فن بيان به نحو احسن امکان پذير مي باشد اولين گام اين است که به منفي بافي ديگران بي اعتنا باشيم و به کار خود برسيم.


3- تصميم و اراده


فردي که عمري به يک روش سخن گفتن عادت کرده برايس تغيير آن بايد مجدانه همت نمايد هنگامي که بتوانيم انرژي و احساس را يک جا درهم ادغام کنيم گام بزرگي جهت بهبود بيان برداشته ايم.در وب سايت دانشگاه زندگي روش هاي مناسب بهينه سازي در فن بيان را معرفي مي کنيم



4-نظم و ترتيب


نظم نخستين اصل موفقيت است در واقع يکي از ابزارهاي کارامد و تعيين کننده در هر فعاليتي نظم و ترتيب و عملکرد مرحله به مرحله مطابق اصول منطقي و تدوين شده و توان شخصي مي باشد. به عنوان نمونه تمرينات بالا بردن بازه تنفس و صداسازي،مانند هر ورزش ديگري بايد بر مبناي حرکات علمي و مفيد تاييد شده اجرا گردد.کليه مشاهير جهان داراي عادت پسنديده ي نظم فکري بودند و ذهن خود را به دقت برنامه ريزي مي کردند.


5- پشتکار


همان گونه که يک نقاش آنچه را که تصور مي کند بايد بتواند به راحتي ترسيم کند و مشابه آن نويسنده بر روي کاغذ بياورد و موسيقيدان در آهنگ يا سمفوني و يک سخنران نيز بايد انچه را که در نظر دارد بتواند به راحتي به زبان آورد. پيش نياز اين کار پشتکار و ممارست است که ضمن آن فرد به تدريج پي مي برد مهارت هاي مفيد ديگري نيز کسب نموده است.


در کلاس هاي نويسندگي به هنرجويان توصيه مي شود پيش از نوشتن هر مطلبي ابتدا بايد بتوانند آن را به خوبي بيان کنند.بنابراين نتيجه مي گيريم فردي که فن بيان قوي دارد براي نويسنده شدن يک گام جلوتر است.


فن بيان


نکاتي در مورد هنر فن بيان در سخنراني:



  1. بعد از نوشتن متن سخنراني خود سعي کنيم تا آنجا که امکان دارد آن را خلاصه کنيم تا براي بيان نکات مهم و ضروري فرصت کم نياوريم.

  2. در مورد موضوع مورد بحثمان، به طور منسجم و پيوسته سخنراني کنيم و تمام نکات آن را مرحله به مرحله بازگو کنيم.

  3. با مخاطبان پرسش و پاسخ انجام دهيم. از آنها سوال کنيم و بخواهيم که همگي آنها در بحث سخنراني شرکت کنند و فقط خودمان صحبت نکنيم و متکلم وحده نباشيم.

  4. چند داستان جالب، جذاب و آموزنده مرتبط با موضوع سخنراني بگوييم تا مخاطبان با اشتياق و علاق? بيشتري به سخنراني ما گوش دهند و درک موضوع براي آنها آسانتر شود.

  5. متن ما نبايد دشوار و پيچيده باشد. چون اين پيچيدگي و استفاده از کلمات قصار مخاطبان را سردرگم مي کند و از جلسه فراري مي دهد.

  6. آهنگ و تن صداي خود را در طول سخنراني تغيير دهيم و با تن صداي يکنواخت سخنراني نکنيم. مثلا براي تاکيد بر روي مطلبي مهم تن صداي خود را بلندتر کنيم.

  7. ياد بگيريم در طول سخنراني لبخند بزنيم. اين لبخند هم چهره ي ما را زيباتر مي کند، هم نشان از رضايت ما از حضور در جلسه ي سخنراني است.

  8. تمرين کنيم که جمله هاي خود را با افت و خيز متفاوت بيان کنيم تا تاثيرگذاري آن بالا برود.

  9. قبل از بيان نکات مهم و ضروري، از سکوت استفاده کنيم.


10.سخنراني خود را با يک نتيجه گيري و پايان احساسي تمام کنيم.


مقالات فن بيان را در ادامه بخوانيد


مشخصات

تبلیغات

محل تبلیغات شما

آخرین مطالب این وبلاگ

محل تبلیغات شما محل تبلیغات شما

آخرین وبلاگ ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

پشتیبانی سایت وردپرسی مهندس سعيد قرباني آبيک_قزوين_ شرکت ملي گاز ايران Adam خدمات حمل و نقل ایرانکس موزيک سان Sara فروشگاه دوربین مداربسته مینو گرافیک